13.11.2019

PPA získala za Zelenú naftu prestížne ocenenie digitalizácie štátnej správy ITAPA 2019


               • PPA získala za plne elektronické opatrenie „Zelená nafta“ ocenenie ITAPA 2019
               • Zelená nafta je jedno z najlepších debyrokratizačných opatrení roku
               • Opatrenie odbúralo žiadateľom získavanie až 17 rôznych potvrdení na úradoch a vyžaduje nula doložených potvrdení
 

Bratislava 13. novembra 2019 – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala sa projekt Zelená nafta prestížne ocenenie za elektronizáciu štátnej správy ITAPA 2019. Spomedzi viac ako 25 prihlásených projektov zaujala odbornú porotu silnou debyrokratizáciou a inovatívnym prístupom s využitím už existujúcich štátnych systémov. Zelená nafta je historicky prvým čisto elektronickým opatrením v agrosektore od vzniku Slovenskej republiky.

„Zisk prestížneho ocenenia ITAPA 2019 ukazuje, že robíme v digitalizácii a elektronizácii platobnej agentúry obrovské kroky vpred. O digitalizácii PPA nielen rozpráva, ale intenzívne ju realizujeme a máme už aj špičkové výsledky. Dokázali sme kompletne odbúrať potvrdenia až zo 17 registrov, ktoré by predtým museli žiadatelia pracne získavať na rôznych úradoch. Zelená nafta sa týmto ocenením stáva príkladom debyrokratizácie na poskytovanie štátnej pomoci pre celú slovenskú štátnu správu,“ povedal Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Projekt Zelenej nafty zrealizovala PPA v priebehu tohto kalendárneho roka. Musela pre neho iniciovať aj legislatívne zmeny, kompletne vytvoriť systém, otestovať ho a spustiť ho pre žiadateľov. Na uskladnenie dát využila štátne DataCentrum a  štátny systém ITMS. O Zelenú naftu pritom požiadalo viac ako 3 000 subjektov z agrosektora. „Zelená nafta je začiatkom plnej digitalizácie PPA. Našim cieľom je poskytovať všetky podpory plne elektronicky, bez zbytočnej byrokracie, na čom intenzívne pracujeme. Zároveň chceme digitalizovať aj systémy kontrol, vrátane využitia dronov, sentinelov a satelitného snímkovania,“ dodal Juraj Kožuch.

„Zelená nafta“ je prvá systémová štátna podpora v agrosektore v histórii Slovenska, ktorá bola realizovaná 100-% elektronicky. Zameraná je na podporu poľnohospodárov, ktorí skutočne produkujú. Oprávnení žiadatelia mohli z tohto systémového opatrenia získať celkovo 30 miliónov eur na podporu špeciálnej a špecializovanej rastlinnej a živočíšnej prvovýroby. V živočíšnej výrobe je podpora zameraná na chov hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec, kôz, koní, ale aj hydiny. V rastlinnej výrobe ide predovšetkým o vybrané druhy ovocia, zeleniny, strukovín, okopanín, ale napríklad aj zemiaky, či cukrovú repu. Nechýbajú ani olejniny ako mak či ľan. Podporené budú tiež pestovanie chmeľu, viniča, či liečivých rastlín. O Zelenú naftu budú môcť poľnohospodári požiadať aj v roku 2020.

ITAPA (Informačné technológie a verejná správa) vznikla v roku 2002 a je najznámejším a najväčším podujatím na Slovensku, ktoré sa zaoberá digitalizáciou verejnej správy (eGovernment). Každoročne oceňuje najlepšie, najefektívnejšie a najinovatívnejšie projekty digitalizácie vo verejnej správe.

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ