04.11.2022

PPA EVIDUJE V RÁMCI VÝZVY NA SUCHO TAKMER 2 500 ŽIADOSTÍ.

Bratislava 4. november 2022: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) prijala do stredy 2. novembra 2022 presne 2 464 žiadostí do výzvy na poskytovanie pomoci v rámci Schémy štátnej pomoci na náhradu škôd spôsobených nepriaznivou poveternostnou udalosťou, ktorú možno prirovnať k prírodnej katastrofe, na účel zmiernenia dopadov sucha na živočíšnu výrobu v roku 2022. Celková suma, ktorá je obsiahnutá v týchto žiadostiach, je takmer 43 miliónov EUR.
Alokovaná suma na túto výzvu je 50 miliónov EUR pričom maximálna kompenzácia na jedného chovateľa (jedno IČO) je 500 000 eur (podnik musí mať vyrovnané záväzky voči štátu a spĺňať podmienky poskytnutia pomoci). Generálny riaditeľ Jozef Kiss: „Počet žiadostí prijatých do dnešného dňa potvrdil opodstatnenosť takejto pomoci poľnohospodárom a som rád, že prijímanie žiadostí sa uskutočnilo bez problémov a aj žiadatelia zvládli všetky povinné úkony. Som presvedčený, že naša snaha o zjednodušenie a zrýchlenie procesov pri podávaní žiadostí je farmármi prijímaná pozitívne, čoho dôkazom sú aj tieto čísla“. Výzvu považuje za úspešnú a dodáva:Nevyčerpané zdroje budú všetky efektívne využité na zmiernenie dopadov sucha a zvýšených nákladov na energie. Na pokyn ministra Vlčana sa finalizuje výzva pre špeciálnu rastlinnú výrobu, v ktorej bude zvýšený limit podpory  pre  jeden subjekt z 93 na 250 tisíc EUR.“   

Pre výpočet výšky kompenzácie mali žiadatelia k dispozícii kalkulačku, ktorá im umožnila vypočítať výšku pomoci na základe zadaných vstupných údajov. Kalkulačka mala výlučne orientačný charakter a nemusela sa zhodovať so sumou vypočítanou Pôdohospodárskou platobnou agentúrou, ale určite bola plnohodnotnou a vítanou pomocou pre žiadateľov.  

Žiadatelia zvládli aj povinnosť registrácie v DataCentre, keďže tá je potrebná pre podávanie žiadostí prostredníctvom systému ITMS2014+.
Po spracovaní všetkých prijatých žiadostí, vyplatí PPA túto pomoc ešte tento rok, čo bude historicky prvýkrát, čo poľnohospodári dostanú financie v tom istom roku, ako im sucho spôsobilo škody. Primárnym cieľom celej výzvy a takto rýchlo vyplatenej podpory je udržať chovy hospodárskych zvierat na Slovensku, k čomu sa žiadatelia aj zaväzujú pri podaní žiadostí.
PPA EVIDUJE 2 464 ŽIADOSTÍ  V HODNOTE TAKMER 43 MILIÓNOV EUR V RÁMCI VÝZVY NA SUCHO 2022.

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ