27.10.2022

PPA ZVEREJNILA NOVÉ VÝZVY NA HOSPODÁRENIE V LESOCH A ZÁROVEŇ PREDLŽUJE PREDCHÁDZAJÚCE VÝZVY.

Bratislava: 27. október 2022: Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) zverejnila dve nové výzvy, ktoré sú určené na zlepšenie hospodárenia v lesoch. Tentoraz ide o Výzvu č. 62/PRV/2022 pre podopatrenie 8.3 - Podpora na prevenciu škôd v lesoch spôsobených lesnými požiarmi a prírodnými katastrofami a katastrofickými udalosťami, činnosť: Zlepšenie vodného hospodárstva v lesoch a zároveň o Výzvu č. 63/PRV/2022 pre podopatrenie 4.3 - Podpora na investície do infraštruktúry súvisiacej s vývojom, modernizáciou alebo a prispôsobením poľnohospodárstva a lesného hospodárstva.
Žiadatelia o tento nenávratný finančný príspevok môžu očakávať, že peniaze z týchto výziev dostanú na svoje účty už v roku 2023.
Generálny riaditeľ Jozef Kiss: „Som rád, že aj vďaka úspešnému získaniu trvalej akreditácie postupujeme v administrovaní nových žiadostí tak, že od vyhlásenia výzvy po jej vyplatenie už nerátame roky, ale mesiace. To je štandard, do ktorého sme sa už aktuálne dostali a verím, že ho udržíme a potvrdíme, že fungujeme ako štandardná platobná agentúra“.

VÝZVA č. 62
Do Výzvy č. 62 sa oprávnení žiadatelia môžu prihlásiť od 1. 12. 2022 až do uzatvorenia výzvy. Termín uzatvorenia výzvy zverejní PPA.
Nenávratný finančný príspevok z tejto výzvy môžu žiadatelia použiť na činnosti zamerané na zlepšenie vodného hospodárstva v lesoch, zahrádzanie bystrín v lesoch, budovanie a rekonštrukcia prehrádzok, malé vodné stupne alebo ich zoskupenia a úpravy korýt na bystrinách na účely ochrany pred povodňami, zmiernenie eróznych procesov a pre akumuláciu vody na účely ochrany pred požiarmi a pod.
Alokácia na túto výzvu je 10 miliónov EUR, na jeden projekt je určená maximálna výška oprávnených výdavkov 600 000 EUR.

VÝZVA č. 63
Do Výzvy č. 63 sa môžu oprávnení žiadatelia prihlasovať od 1. 12. 2022 do 28. 2. 2023. Nenávratný finančný príspevok z tejto výzvy môžu žiadatelia použiť na rekonštrukciu, prestavbu a výstavbu lesných ciest podľa určených kategórií, ktoré slúžia pre odvoz dreva, približovanie dreva, prístup hasičskej techniky a technologických vozidiel so súčasným zohľadňovaním cieľov ochrany biodiverzity.
Alokácia na túto výzvu je 26 miliónov EUR, na jeden projekt je určená maximálna výška oprávnených výdavkov 1 250 000 EUR pre menej rozvinuté regióny a 500 000 EUR pre ostatné regióny.

Informácie k týmto výzvam je možné získať na tel. č. +421 918 612 429, alebo na info@apa.sk, projektovepodpory@apa.sk.

PPA, okrem zverejnenia nových výziev na hospodárenie v lesoch, predlžuje lehotu na prihlasovanie sa do výziev č. 58/PRV/2022 pre opatrenie 8 – Investície do rozvoja lesných oblastí a zlepšenia životaschopnosti lesov podopatrenie 8.5 – Podpora na investície do zlepšenia odolnosti a environmentálnej hodnoty lesných ekosystémov. Výzva je určená na umelú obnovu a výchovu ochranných lesov a lesov osobitného určenia, najmä podsadbou lesných porastov a č. 59 na  budovanie a obnovu občianskej a poznávacej infraštruktúry v lesných ekosystémoch. Žiadosti v rámci Výzvy č. 59/PRV/2022 pre opatrenie 8 – Investície do rozvoja lesných oblastí a zlepšenia životaschopnosti lesov podopatrenie 8.5 – Podpora na investície do zlepšenia odolnosti a environmentálnej hodnoty lesných ekosystémov. V oboch prípadoch sa termín predlžuje do 30. novembra 2022 (pôvodný termín bol 31. októbra 2022).

Informácie ku všetkým výzvam, zameraným na zlepšenie hospodárenia v lesoch nájdete aj v najnovšej epizóde PPA PODCASTu https://ppapodcast.castos.com/ .

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ