10.05.2021

PPA poskytuje plnú súčinnosť NAKA, polícii a prokuratúre

Po kauze Dobytkár je Pôdohospodárska platobná agentúra plne súčinná vo vzťahu k poskytovaniu informácií orgánom činným v trestnom konaní. Odbor vnútornej kontroly PPA poskytuje vyšetrovateľom všetky potrebné a dostupné informácie a podklady, ktoré sú predmetom jednotlivých trestných konaní a v ktorých PPA vystupuje v procesnom postavení poškodeného.

Za tento rok evidujeme ku dnešnému dňu celkom 182 dožiadaní od orgánov činných v trestnom konaní, ktoré sa týkajú 121 trestných konaní a evidujeme celkove 146 podnetov. Okrem toho bolo podaných celkovo 10 sťažností, podaných v zmysle zákona o sťažnostiach.

„Na každú požiadavku v rámci poskytovania súčinnosti doručenú Policajným zborom, prípadne prokuratúrou, reagujeme pružne, v požadovanom rozsahu a v zmysle dožiadaní." - hovorí Ing. Rudolf Strigáč, vedúci oddelenia vnútornej kontroly a dopĺňa: „V rámci trestného konania poskytujeme súčinnosť operatívnym pracovníkom, povereným príslušníkom a najme vyšetrovateľom polície."

Vzhľadom na rozsah vykonávaných činností v pôsobnosti PPA a kontrolné procesy je potrebné doplňovať pôvodné dožiadania vyšetrovateľov. PPA predkladá doplňujúce informácie odborného charakteru a rôzne na vec sa vzťahujúce, požadované listinné podklady.
 
Okrem poskytovania súčinnosti vo vzťahu k odbornej problematike, je potrebné pre účely trestného konania zabezpečiť určenie osôb, ktoré je nevyhnutné vypočuť v procesnom postavení svedka, resp. poškodeného, ktoré musia disponovať potvrdením o zbavení mlčanlivosti štátneho zamestnanca a plnomocenstvom v mene služobného úradu vo vyšetrovaných veciach.

Prehľad rozhodnutí ktoré boli doručené v tomto roku 2021 (uznesenia a upovedomenia):

Začaté trestné stíhania § 199 Trestného poriadku:                  10
Vznesené obvinenia § 206 Trestného poriadku:                        7 
Uznesenia o odmietnutí veci § 197 Trestného poriadku:          10
Zastavené trestné stíhania vo veci § 215 Trestného poriadku:  4
Upovedomenia o podaní obžaloby § 234 Trestného poriadku:  3
Doručené rozsudky, trestné rozkazy:                                       1

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ