08.04.2021

PPA už nebude neprimerane blokovať platby žiadateľom

Pôdohospodárska platobná agentúra bola oprávnená pozastaviť vyplácanie všetkých peňazí subjektu po zistení nezrovnalosti - a to až do dňa vysporiadania finančných vzťahov s platobnou agentúrou.
Toto sa dialo v minulosti často a niekedy mali aj celé roky pôdohospodári a iní žiadatelia zablokované všetky platby z PPA. Častokrát boli blokované v nadmernej výške a tiež z viacerých podporných schém, ktoré s nezrovnalosťou nesúviseli.
Napríklad farma mala nezrovnalosť 140 tisíc eur a PPA zadržiavala platby za 800 tisíc eur.
Skutočnosť, že zadržiavanie všetkých platieb môže byť pre žiadateľa likvidačné, viedla generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jaroslava Jánoša k rozhodnutiu aplikovať nový postup: „Rozhodol som sa uplatňovať princíp primeranosti voči všetkým žiadateľom tak, aby bola zachovaná zásada spravodlivosti.“
Na zabezpečenie dlhu postačuje zadržať žiadateľovi platbu do výšky maximálne dvojnásobku sumy nezrovnalosti, z dôvodu zabezpečenia pohľadávky vo výške istiny a prípadných úrokov.
Tento princíp už PPA aj uplatnila u jedného z prvých subjektov - u ktorého bola suma zadržiavaných prostriedkov vo výške 818 tisíc EUR a suma nezrovnalosti 140 tisíc EUR. Na základe princípu proporcionality a stanoviska generálneho riaditeľa PPA, boli uhradené zablokované finančné prostriedky vo výške 674 tisíc EUR. a aktuálna suma zadržiavaných prostriedkov je už len 143 tisíc EUR.
PPA uplatnením princípu primeranosti (proporcionality) sleduje na jednej strane ochranu finančných záujmov EÚ a na druhej pomoc žiadateľom.
Platobná agentúra bude oprávnená pozastaviť vyplácanie podpory alebo príspevku poskytnutého podľa osobitného predpisu na základe vypracovanej správy o zistenej nezrovnalosti maximálne do výšky dvojnásobku zistenej nezrovnalosti. Platobná agentúra si týmto úkonom zabezpečuje svoju pohľadávku voči dlžníkom v súvislosti so zistenou nezrovnalosťou.
Do budúcnosti bude tento novátorský prístup agentúry premietnutý aj do Zákona č. 280/2017 Z.z. o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve a rozvoji vidieka, ktorého novelu pripravuje Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR - v znení navrhovanej úpravy § 13 ods. 10 v súvislosti s uplatnením zásady proporcionality: „Platobná agentúra je oprávnená pozastaviť vyplácanie podpory alebo príspevku poskytnutého podľa osobitného predpisu na základe vypracovanej správy o zistenej nezrovnalosti do dňa vysporiadania finančných vzťahov s platobnou agentúrou maximálne do dvojnásobku sumy zistenej nezrovnalosti uvedenej v správe o zistenej nezrovnalosti podľa odseku 7 písm. g)."

PPA Podcast

Logo - PRV SR 2014-2020

Miestne akčné skupiny

Banner - ATIS - Agrárne trhové informácie Slovenska

Aktuálne výzvy

Metodický pokyn k zverejňovaniu výziev

CAF

ISO 37001

Naj zamestnávateľ